Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο “I.D.E.A. Inclusion-Diversity-Education-Art” και κωδικό αριθμό “2023 – 1 –EL01 – KA122 – SCH”
Μία πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συμμετοχή του σχολείου μας σε σεμινάριο Erasmus+ για τη διαπολιτισμικότητα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Αναστασία Χουρσανίδου ΠΕ02, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ι.D.E.A.: Inclusion – Συμπερίληψη, Diversity – Διαφορετικότητα, Education – Παιδεία, Art – Τέχνη που υλοποιεί το σχολείο μας, βρέθηκε στη Ρώμη το χρονικό διάστημα από 28/10/2024 ως και 2/11/2024 για να λάβει μέρος στο σεμινάριο Supporting Diversity with Intercultural Education in the Classroom που υλοποιήθηκε από το Europass Teachers’ Academy.
Οι έννοιες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, που αποτελούν βασικούς άξονες του προγράμματός μας, καλλιεργήθηκαν πλήρως μέσα από το εν λόγω σεμινάριο που στόχευε στο να αναδείξει τις πτυχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πώς αυτή μπορεί να ενισχύσει τη συμπερίληψη. Σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης, όπου οι πολιτισμοί και οι ταυτότητες αναμειγνύονται συνεχώς στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, που η διαφορετικότητα πολιτισμών και ταυτοτήτων επιφέρει. Για το λόγο αυτό απαιτούνται δεξιότητες, που η τυπική εκπαίδευση αδυνατεί να προσφέρει, αλλά και εργαλεία πλοήγησης σε μία ανθεκτική διαπολιτισμική τάξη με ποικιλομορφία αλλά χωρίς αποκλεισμούς.
Η εκπαιδευτικός του σχολείου μας, συμμετείχε σε όλες τις επιμορφωτικές δράσεις και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του φορέα υποδοχής και ανέπτυξε σχέσεις συνεργασίας τόσο με την εκπαιδεύτρια όσο και με όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς που προέρχονταν από τη Ρουμανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία.
Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την κινητικότητα είναι τα παρακάτω:
- Θεωρητική και πρακτική εφαρμογή των αρχών της διαπολιτισμικής μάθησης, μέσα από την εκμάθηση και διαχείριση των πολιτιστικών μοτίβων.
- Ενασχόληση με εκπαιδευτικά μέσα και εργαλεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και των στερεοτύπων.
- Μέσα ενθάρρυνσης της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στην τάξη με θεωρητικές και πρακτικές εφαρμογές.
- Εφαρμογή του storytelling ως εκπαιδευτικό εργαλείο συμπερίληψης που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση.
- Απόκτηση δεξιοτήτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας και πολιτιστικής νοημοσύνης.
- Ανταλλαγή εμπειριών, βιωμάτων και καλών πρακτικών για την οικοδόμηση συμπεριληπτικών τάξεων.
- Βελτίωση επικοινωνιακών, ψηφιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του αισθήματος του “ανήκειν”
Έπεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα, η διάχυση των εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και το μαθητικό δυναμικό του σχολείου και η ανάδειξη των αρχών της συμπερίληψης στο σχολείο μας.
Στον παρακάτω σύνδεσμο φιλοξενούνται τα κύρια σημεία των θεωρητικών προσεγγίσεων που αναπτύχθηκαν.